بدون شک موشن گرافیک یکی از پرطرفدارترین اَشکال هنری قرن ۲۱ است. یک طراح موشن گرافیکیِ معمولی قطعا از طراحیهای اولیه و سنتی گرافیک بهره خواهد گرفت و یا با دانش قبلی بسیاری در زمینه انیمیشن و فیلم سازی پا به این عرصه خواهد گذاشت.
تاریخچه شروع موشن گرافیک
تاریخچه شروع موشن گرافیک مربوط به اوایل سال ۱۸۰۰ است. در این سال اولین تجهیزات انیمیشن مانند کتابهای فیلیپ برای تولید حرکت از طریق طراحیهای متوالی ایجاد شدند، اما انیمیشن واقعاً تا شروع فیلم برداری از بین نرفت. اولین اعتبار شروع موشن گرافی و انیمیشن را نمیتوان به هیچیک از افراد به طور خاص نسبت داد؛ زیرا که انواع مختلفی از پروژههای انیمیشن در همان زمان در حال تولید هستند. مارسل دوشامپ، « والترروتمن » آثار فرناندلگر همه تجربههای بزرگی در ترکیب تکنیکها و رسانهها برای فیلمهای موشن نشان میدهند. اگرچه هیچ حرکت سازندهای در گرافیک حرکتی وجود ندارد، افراد زیادی وجود داشتند که پیشگامان این میدان بودند، مانند Saul Bass، پابلو فرو و جان وی تنی
جان وی تنی را یکی از پدران انیمیشن رایانهای میدانند. در سال ۱۹۶۰ او به اولین شخصی بدل شد که از اصطلاح موشن گرافیک برای ساخت تیزر و تیتراژهای فیلمهای تلویزیونی و سینمایی استفاده کرد. او این کار را توسط یک دستگاه کامپیوتر آنالوگ که از اختراعات خودش بود، برای ساخت تیتراژ فیلم سرگیجه آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock) در سال ۱۹۵۸ با همکاری Saul Bass انجام داد. این موشن گرافیک دارای پویانمایی بود که حرکت دوایری از کوچک به بزرگ را در چشم بیننده القا میکرد.
موشن گرافیک دانشِ کاملی از رنگ شناسی، تایپوگرافی، تصویربرداری وهمچنین صدابرداری است و همچنین شناخت از آخرین نرم افزارهای موجود برای تبدیل شدن به یک هنرمند واقعی در عرصه موشن گرافیک بسیار ضروری است. با پیشرفت فناوریها، صنعت موشن گرافیک نیز به طور مداوم در حال پیشرفت است. قبل از دسترسی گسترده به رایانه، صنعت موشن گرافیک بسیار گران و وقتگیر بود. این موضوع با توسعه نرمافزارهای موشن گرافیکیِ کاربرپسند و همچنین افزایش دسترسی مردم به رایانه شخصی، تغییر کرده است.
تاریخچه موشن گرافیک در ایران
سفالهایی که از شهر باستانی شهر سوخته واقع در نزدیکی شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان کشف شدهاند، مزین به نقوشی سرخ و خاکستری رنگ با شکل و شمایلهای طبیعی و باورهای مردمان آن زمان بوده است. در سالهای گذشته باستان شناسان از گورستان ۵۰۰۰ سالهای توانستهاند جام سفالینی را پیدا کنند که نقوش هدفمندی به روی آن حکاکی شده است. با چرخاندن جام، تصویر حرکت بز به سوی درخت و تغذیه او از برگ درخت در قالب پنج تصویر نمایان میگردد. این نقوش متحرک که در حدود ۵۰۰۰ سال پیش به روی یک جام به تصویر کشیده شده است، توسط دستان هنرمندِ ساکنان نزدیکِ دریاچه هامون خلق شده است.
در سالهای پس انقلاب اما استفاده از موشن گرافیک بیشتر در سطح تیزرهای تبلیغاتی محدود شده است. انیمیشینهای جذابِ برخی از شرکتها میتواند در فروش بالای آنها تاثیر به سزایی گذارد. در سالهای اخیر، استارتآپها و شبکههای اجتماعی به رونق موشن گرافیک در ایران و اهمیت آموزش موشن گرافیک بسیار کمک کرده است. از اینرو یادگیری تکنیک موشن گرافیک برای هر جوانی که به فکر راهاندازی کسب و کار آنلاین هستند در اولویت قرار دارد.
خصوصیت های تیزر های موشن گرافیک
- از طریق عناصر بصری گرافیکی تاثیر فوری و جلب توجه کننده ای روی مخاطب می گذارند.
- همچون دیگر آثار گرافیکی موجز، مینیمال، سمبولیک و نشانه محور هستند.
سبکهای مختلف موشن گرافیک و کاربرد های آن
- موشن گرافیک
- ویدئو موشن
- استاپ موشن
- اینفو موشن
- فوتو موشن
- تایپو موشن
- استوری موشن
- انیمیشن
موشن گرافیک Motion graphics
هرچند اصطلاح موشن گرافیک برای همه گرافیکهای متحرک شامل تصاویر و ویدئو به کار میرود، اما به طور خاص در موشن گرافیک ، به جای تصاویر واقعی، از وکتور یا نقاشیهایی استفاده میشود که به کمک نرمافزارهایی مانند ایلاستریتور تهیه و متحرک سازی میشوند. همانطور که پیشتر اشاره شد این تصاویر متحرک یک سناریو ویژه دارند و پیام کلی آن توسط یک گوینده بر روی تصاویر بیان میشود.
ویدئو موشن Motion video
گاهی برای انتقال یک محتوا و ایجاد جذابیت بیشتر، ترکیبی از فیلمبرداری و تصاویر گرافیک ساخته میشوند که به آن ویدئو موشن میگویند.
استاپ موشن Stop Motion
در این شیوه از موشن گرافی ، اشیاء و وسایل واقعی حرکت داده میشود و از حالتهای مختلف آن عکس میگیرند، سپس با تدوین در نرمافزار گرافیکی، تبدیل به یک کلیپ متحرک شده و برای انتقال پیام مورد نظر استفاده میشود.
اینفو موشن Info Motion
پیش از توضیح اینفو موشن ، باید راجع به اینفو گرافی صحبت کنیم. اینفو گرافی به معنای اطلاعاتی است که به صورت خلاصه و در قالب تصاویر گرافیکی در کنار هم و برای معرفی و یا بیان یک موضوع استفاده میشوند. در اینفوموشن ، از همین تکنیک در قالب ویوئو و موشن برای انتقال محتوای مورد نظر استفاده میشود. یعنی اطلاعات به جای تصاویر ثابت در قالب گرافیکهای متحرک و صدا بیان میشود.
فوتو موشن Photo Motion
ویدئویی ساخته شده از ترکیب عکس و برخی المانهای انیمیشنی است که عموما برای معرفی مشخصات یک “محصول” استفاده میشود. “موشن روی عکس” یا “فوتو موشن” ویدئوی مناسب و کمهزینهای برای تبلیغ محصول به حساب می آید.
تایپو موشن Typo Motion
تایپوموشن، ویدئوهایی هستند که صرفا از “نوشته ها” و “جملات” تشکیل شده اند، منتها به شکلی جذاب، متفاوت و متحرک! تایپوموشن ها با نرم افزار قدرتمندی چون “افترافکت” ساخته میشوند و کار نهایی بسیار جذاب و در عین حال ساده است. در این سبک از فرایند تایپ حروف و کاراکترها توسط یک سری المانهای گرافیکی متحرک استفاده میشود. یعنی یک سری المان گرافیکی مانند دایره در نظر بگیرید که در اندازههای کوچک کنار هم قرار میگیرند و حرف O انگلیسی را به نمایش در میآورند.
استوری موشن Motion story
استوری موشن، ویدئوهای کوتاه مناسب برای قرارگیری در “استوری” اینستاگرام میباشد.
انیمیشن Animation
با استفاده از انیمیشنهای سازنده میتوانید بهترین ویژگیهای منحصر به فرد کسب و کار خود را در قالب چیدن و طراحی کارکترهای گرافیکی جذاب بر اساس سناریوی خاصی به رخ کاربران خود بکشانید و تاثیر بسیاری بر ذهن و تصمیمات آنها بگذارید. پس اگر قصد دارید، یکی از ویژگیهای مهم خود را بیان کنید و آن را به مخاطبین خود نشان دهید، استفاده از این نوع موشن گرافیک به شدت به شما توصیه میشود.
لوگو logo
یکی از مواردی که باعث میشود برند یا لوگوی تجاری شما ماندگاری بیشتری در ذهن مخاطبین داشته باشد، همین متحرک ساختن آن است. لوگوموشن همان لوگویی با تصویر ثابت است که توسط نرمافزار، هر المان آن متحرک شده است و در نهایت یک انیمیشن زیبا و جذاب از لوگو شما به وجود می آید. اگر دوست دارید که تصویر ماندگاری از برند خود در ذهن مخاطب ایجاد کنید، متحرکسازی آن میتواند شما را به هدفی که در ذهن دارید، نزدیک کند.
آیکون icon
یکی دیگر از انواع موشن گرافیک، متحرک سازی آیکون است که توجه مخاطبان را به خود جلب کند. به این صورت که تمامی آیکونهای موجود در صفحه به محض قرار دادن نشانگر ماوس روی آنها توسط کاربر به حرکت در میآید و کاربر را مشتاق به کلیک کردن روی آیکون میکند.
عناوین titles
متحرکسازی عناوین یکی دیگر از انواع مهم موشن گرافیک است که سرفصلها و عنوانهای مهم را برای اثربخشی هر چه بیشتر به حرکت در میآورد. حرکت عناوین مخاطب را به خود جذب و از اهمیت موضوع برای او پرده برمیدارد. متحرک کردن آیکونها و عناوین میتواند در ارتباطات بهتر شما با مخاطبین تاثیر چشمگیری داشته باشد.
پرزنتیشن presentation
این نوع موشن گرافیک در ارائهی مقالات و سخنرانی در کنفرانسها و همایشها کاربرد بسیاری دارد. با استفاده از این تکنیک میتوانید تمامی تصاویر، متون، نمودارها و عناوین را توسط المانهایی به حرکت در آورید و مخاطبان را مجذوب ارائهی خود کنید.
برودکستینگ Broadcasting
اگرنیم نگاهی به دنیای اطراف خود داشته باشید، برودکستینگ را به عنوان یکی از محبوبترین انواع موشن گرافیکها در کارهای روزمرهی خود میبینید. این نوع موشن گرافیک درابتدای اخبار و رویدادهای ورزشی بسیارمشاهده میشود و تمامی آنچه که قرار است دراین اخباربرای مخاطبین شرح داده شود را به صورت متحرک به نمایش درمیآورد.
گیف GIF
گیفها یکی از انواع مهم موشن گرافیک هستند که در شبکههای اجتماعی مورد استقبال کاربران قرار گرفته است. گیفها در بین تمامی تصاویر متحرک از محبوبیت بسیاری برخوردار است و در مدت زمان کم بین تمامی کاربران رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود. یکی از مزیتهای مهم گیف نسبت به دیگر انواع موشن در پیادهسازی آسان آن است. به همین دلیل است که طرفداران بسیاری دارد.
وب سایت و اپلیکیشن Website and application
امروزه داشتن یک سایت مانند تلفن، فکس و سیستم پیامگیر تلفن برای کسب و کار لازم است. وجود طراحی وب سایت باعث برقراری ارتباط بهتر می شود و از طریق طراحی وب سایت می توانند خدمات و محصولات خود را به بازدیدکننده ها و مشتریان عرضه کنند. طراحی گرافیک اپلیکیشن باید چشم نواز باشد و دسترسی آسان و راحتی را برای مخاطبان فراهم آورد. علاوه بر دسترسی آسان برای مشتریان، عاملی که در نگه داشتن مشتری در اپلیکیشن ها بسیار موثر است، گرافیک و ظاهر می باشد. استفاده از رنگ بندی مناسب با نوع کسب و کار و چیدمان صحیح المان ها می تواند قدمی موثر در تبدیل مخاطبان شما به مشتری دائمی باشد.
ویدیو تبلیغاتی Promotional video
این نوع موشن گرافیک روشی عالی برای معرفی محصولات شما و روش استفاده از آن است. زیرا گاهی ابهام مخاطبان درباره کاربرد یک محصول باعث می شود فروش آن محصول افت کند ولی با استفاده از یک ویدئو موشن گرافیک تبلیغاتی که کاربردهای محصولات شما را به خوبی نمایش دهد می توانید از این اتفاق جلوگیری کنید.
تیتراژ ابتدایی فیلمها The initial titration of the films
تیتراژ ابتدایی فیلمها و سریالها نیز از پرکاربردترین انواع موشن گرافیک است که با گذشت سالها همچنان تقاضای فراوانی دارد.
تیزر موشن گرافیک Motion graphics teaser
تیزر موشن گرافیک چیزی شبیه به تیزرهای فیلم است. با این تفاوت که در تیزرهای موشن گرافیکی خبری از بازیگر، کارگردان و فریاد؛ نور، صدا و حرکت نیست. البته نقش حرکت در این تیزرها بسیار پررنگ است. در ساخت تیزر موشن از رنگهای متنوع در کنار افکتهای تصویری، تصاویر گرافیکی و تمامی عناصر تصویر از قبیل صدا، تایپوگرافیک و تصویرسازی استفاده میشود. در ساخت این تیزرها از تصاویرانیمیشنی زیبایی استفاده میشود که صحنههای جالبی را به تصویر میکشند.